Lapua Junior Cupin kesäkausi alkaa Orimattilasta 26.8.

Lapua Junior Cup jatkuu jälleen 26.8.2018, kun Orimattilan Jymy isännöi ampumajuoksun kansallisia kilpailuja.
Kesän harjoittelun tuloksista pääseekin nauttimaan Orimattilan Ämmäntöyrään vaihtelevissa maastoissa.
Orimattilassa kilpaillaan pikamatkoilla, jotka ovat ohjelmassa myös seuraavan viikonlopun SM-kisoissa Jurvassa.

Ilmoittautuminen päättyy 22.8. klo 23:00.

Palkintoina jaetaan patruunoita!

Tervetuloa!

Kilpailun tiedot

 

Alle 15-vuotiaiden ampumaharjoittelun linjaus

Tervehdys Valmennusvaliokunnalta!

Kevään mittaan on tehty töitä valmennuksen linjausten kanssa, ja ensimmäisenä konkreettisena tuotoksena seurojen käyttöön on tehty ampumahiihdon ampumaharjoittelun linjaus ja ohjeita alle 15-vuotiaiden nuorten harjoitteluun. Materiaalin pohjana on käytetty jo olemassa olleita vanhempia ja uudempia valmennus- ja koulutusmateriaaleja. Mitään mullistavan uutta ei ole keksitty, materiaalia on työstetty valmennusvaliokunnan sekä liiton valmennuksessa olevien kesken yhtenäiseksi, yksiin kansiin ja tuoreella ilmeellä. Nykyaikaisessa ampumahiihtoammunnassa ampumapaikalla käytetyn ajan painoarvo on noussut, ja niihin vaatimuksiin kiinnitetään huomiota, osumisen tärkeyttä toki unohtamatta.

Kesälomien jälkeen työt jatkuvat yli 15-vuotiaiden nuorten ampumaharjoittelumateriaalin parissa. Lisää materiaalia luvassa siis syksymmällä.

Tsemppiä kaikille kesän treeneihin kaukoputken molemmin puolin keleistä riippumatta!

Alle 15-vuotiaat SAhL ampumaharjoittelu

 

Kesäisin terveisin,

Valmennusvaliokunta

Halikon Hakoniskojen kansalliset ampumajuoksut 22.7.2017, ilmoittautuminen 17.7. mennessä

Nyt on hyvä mahdollisuus yhdistää loma ja ampumajuoksukilpailut heinäkuussa.

Tässä yksi ehdotus loman viettoon Salossa.

 

Torstai 20.7.2017 maankuulu iltatori Salon torilla.

Esiintyjänä Pauli Hanhiniemen retkue klo 18.30. (ilmainen)

http://www.saloniltatori.fi/ohjelma

http://www.saloon.fi/default.aspx

 

Perjantai 21.7.2017 ampumajuoksuharjoitusmahdollisuus Vaskion ampumahiihtostadionilla.

Os. Kavalon tie 71, Salo. Klo 15.00 alkaen.

Ilmoittautuminen Reino Heikkilä 050-5678904

 

Lauantai 22.07.2017

Kansalliset ampumajuoksut 22.07.2017 alk. klo 12.00. Kohdistus klo 11.00.

 

Kisoihin liittyy edullinen majoituspaketti Hotelli Salorassa.

Hotellin yhteydessä  myös, liikuntakeskus, keilahalli, sekä lasten peuhupaikka.

 

Tervetuloa Saloon ja ampumajuoksuihin!

Halikon Hakoniskat

Varapuheenjohtajien palsta: Yhdessä kohti yhteistä tavoitetta!

Ampumahiihto oli vuonna 2007 Suomen 15. seuratuin urheilulaji. Saman tutkimuksen tulos kymmenen vuotta myöhemmin osoittaa sijaa 4. ja siinä edellä ovat ainoastaan jääkiekko, yleisurheilu ja hiihto. Samalla ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on Suomen seuratuin urheilija. Sponsoroinnin ja viestinnän tutkimusyritys Sponsor Insightin selvityksessä ampumahiihdon ja Kaisan taakse jäivät lajina formulat ja seuratuimman urheilijan kategoriassa eräs Kimi Räikkönen.

Tuote on kunnossa, vai onko? Jos tuotteen mittarina toimisi ainoastaan edellä esitetty tutkimustulos, niin silloin voisi asian todeta olevan näin.

Onko tuotteessa sitten jotain vikaa? En sanoisi näinkään, mutta paljon on tehtävä töitä, jotta jatkossa myös tämä mittari pysyisi näissä lukemissa.

En ala tällä ampumahiihtokokemuksella neuvomaan, saati viisastelemaan, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Sen sijaan rohkenen esittää, että irrotetaan katse peruutuspeilistä ja energiat suunnataan tätä hetkeä ja tulevaisuutta kehittävään toimintaan. Sillä kokemuksella, jota olen saanut sekä oman urheilutaustani että työhistoriani kautta, voin käsi sydämellä sanoa, että näin ampumahiihtoliitossa tällä hetkellä toimitaankin.

Edellisessä blogissa vpj. -kollega Rolig kuvasi toimenpiteitä, joita on tehty ampumahiihdon valmennusjärjestelmän kehittämiseksi. Tämä strategiaankin kirjattu tavoite on yksi tärkeimmistä ja kiireellisimmistä tehtävistämme. Selkeän valmennusjärjestelmän puute ei ole ainoastaan ampumahiihdon ”yksinoikeus”, vaan yllättävän monen lajin kohdalla tämä on valitettavan tuttu ilmiö. Nyt työ valmennusjärjestelmän luomiseksi on käynnistynyt ja uskon vahvasti siihen, että jatkamalla tällä tiellä, saadaan aikaan paras mahdollinen lopputulos. Se mihin asti ja minkälaiseen menestykseen tämä sitten johtaa, on viime kädessä kiinni yksilöiden lahjakkuudesta ja heidän halustaan tehdä töitä menestyksen eteen.

Mikään valmennusjärjestelmä ei yksistään takaa automaattista menestystä. Ensisijaisesti valmennusjärjestelmän pitää taata optimaaliset olosuhteet ja mahdollisuudet yksilöiden kehittymiselle aina juniorisarjoista aikuisten maajoukkueeseen asti. Ilman toimivaa järjestelmää yksilöiden kehittyminen on liian sattumanvaraista. Kilpailu lajien välillä lahjakkuuksista, ja samalla kilpailu maailmalla, on niin kovaa, että jokainen suomalainen ampumahiihtäjä ansaitsee mahdollisuuden katsoa kuinka korkealle omat rahkeet riittävät. Eikä yhtäkään lahjakkuutta ole varaa hukata puutteellisen valmennusjärjestelmän vuoksi. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikista ei tule, eikä tarvitsekaan tulla uusia ”Kaisa Mäkäräisiä”. Aivan yhtä arvostettavaa on antaa lapsillemme mahdollisuus kokea elämyksiä hienon harrastuksen parissa. Tämä edellyttää, että lajimme arvopohja on kunnossa, jolloin:

Olemme yhteisö (perhe), jolla on selkeä yhteinen suunta ja halu kehittyä. Vuorovaikutuksemme on avointa ja teemme yhdessä toisiamme kunnioittaen” –Suomalaisen ampumahiihdon strategia 2015-2020.

Timo Heinonen

Varapuheenjohtaja ja valmennusvaliokunnan jäsen

Suomen Ampumahiihtoliitto

 

Sääntömuutokset kaudelle 2017-2018, seurojen kommentointimahdollisuus 15.8. asti

Kilpailuvaliokunta on tehnyt töitä sääntöjen saattamiseksi selkeämmäksi ensi kautta ajatellen. Säännöt on käyty läpi ja valiokunnassa päädyttiin pitämään kokonaisrakenne entisellään.
Useisiin pykäliin on tehty pieniä muutoksia ja ne on merkitty punaisella värillä. Poistuvat kohdat on merkitty yliviivauksin. Lisäksi useat alapykälät on myös otsikoitu helpommin löydettäviksi.

Seuroilla (huom. ei yksityishenkilöillä) on mahdollisuus kommentoida esitettyjä sääntömuutoksia 15.8. asti. Tämän jälkeen kilpailuvaliokunta pitää vielä kokouksen, jossa käydään läpi kommentit ja viimeinen sääntöversio hyväksytään. Toivommekin kommentteja asiaan liittyen. Seurojen kommentit Kilpailuvaliokunnan sihteerille Tapio Pukille.
tapio.pukki(at)biathlon.fi 

Ohessa vielä listaus oleellisesti muuttuvista asioista:

  • 16-17-sarjoissa ammuntamäärä muuttuu kv. sääntöjä vastaavaksi
  • Naisten veteraanisarjojen ammuntamääriin tulee muutoksia
  • M/N 80-sarjoista poistuvat aseenkantaminen ja pystyammunta
  • Kilpailuun ilmoittautuminen tulee muuttumaan ensi kaudelle uuden SuomiSport-järjestelmän myötä. Lisätietoja seuroille on tulossa.
  • Veteraanisarjojen viestijoukkueissa saa olla myös naisosanottajia
  • Kilpailun valvojalla tulee olla teknisen valvojan kortti.

 

Kilpailusäännöt esitys säännöiksi 1.11.2017
Sääntötaulukko, esitys 2017

 

Varapuheenjohtajien palsta

Arvoisa ampumahiihtoperhe,

Puheenjohtaja avasi liiton nettisivujen kautta tapahtuvan ajankohtaisten asioiden viestittämisen aiemmin keväällä ja tarkoitus on kauden kuluessa ainakin liiton työvaliokunnan jäsenten toimesta jatkaa liittoamme koskevien asioiden esittelyä. Valmennusvaliokunnan puheenjohtajana kirjoitan nyt tilannekatsauksen valmennuspuolen asioihin.

Loistavia vahvistuksia valmennustiimeihin

Asko Nuutisen ampumahiihtoperhettä liikuttanut poismeno kevättalvella vaikutti merkittävästi uuden kauden valmennustiimien suunnitteluun. Omasta puolestani syvin osanottoni Askon poismenosta. Hieno mies lähti keskuudestamme aivan liian aikaisin.

Tämä traaginen tapahtuma käynnisti liiton valmentajien hakuprosessin, jonka jo tässä vaiheessa voi todeta tuoneet erinomaisen lopputuleman. A-maajoukkueeseen löytyi fysiikkavalmennuksen erikoisosaajan Antti Leppävuoren rinnalle ampumahiihdon huippuosaaja Ville Kotikumpu, joka pystyy olemaan talvikauden päätoimisesti maajoukkueen matkassa. Saimme kasaan vahvan valmennuskaksikon, jonka johdolla valmentautua tulevan kauden koitoksiin.

Talent-ryhmä, jonka selkeä rooli on Niko Aapajärven johdolla haastaa A-maajoukkuetta ja varmistaa nuorten aikuisten kehittyminen, on liiton suurimpana valmennusryhmänä haastava ja valmentajaresursseja vaativa ryhmä. Talent- ryhmän valmennustiimiin saimme ampumahiihtovalmentajaksi kokeneen, maajoukkuevalmentajanakin hyviä tuloksia aikaansaaneen Juha Papinsaaren. Juhalla on myös talvella mahdollisuus osallistua kv. kilpailutoimintaan eli saamme ryhmävalmentajan mukaan talven kilpailuihin.

Talentin valmennustiimi sai toisenkin huippuluokan vahvistuksen kun mm. Mari Laukkasen valmentajana toimiva Heikki Pusa lupautui mukaan ryhmän leirivalmennukseen. Hienoa saada kovanluokan osaaja auttamaan nuoria ampumahiihtäjiämme eteenpäin.

Nuorten ryhmän osalta valmennus jatkuu pitkälti viime vuotisella konseptilla Maija Holopaisen vastatessa ryhmän toiminnasta.

Olympiakomitean tuki kasvussa

Paranevat tulokset ja ampumahiihdossa vallitseva hyvä tekemisen meininki ovat vakuuttaneet myös Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön vetäjät ja heidän kanssaan hyvässä yhteistyössä olemme rakentaneet aiempaa toimivampaa tukipakettia ampumahiihdon eteenpäin viemiseksi.

Urheilijoiden henkilökohtaisen tuen lisäksi OK jakaa lajitukea, jolla osittain katetaan valmentajien, suksihuollon ja muiden tukihenkilöiden kustannuksia. Nuorten Olympiavalmentaja eli NOV-tuki on tärkeä osa nuorten valmennustoiminnan pyörittämistä ja lisäksi saamme OK:ta asiantuntija-apua mm. voimaharjoittelun, ravinto- ja terveydenhuollon osa-alueille. Kiitokset OK:lle luottamuksesta, lisääntyvästä tuesta ja rakentavasta yhteistyöstä.

Valmennusvaliokunnan toiminta käynnistynyt

Keväällä seurojen ehdotusten pohjalta valitun valmennusvaliokunnan toiminta on saatu käyntiin.  Ampumahiihdon valmennusjärjestelmän pohdinta ja liiton valmentajien johdolla tehtävä liiton valmennuslinjan luominen on sovittu tämän kauden työlistan pääasioiksi.

Työn alla on ohjeita ja neuvoja sekä esimerkkiharjoitteita etenkin nuorten seuravalmennuksen tueksi. Tavoite on saada ensimmäisiä materiaaleja ja ohjeita jakoon kesän kuluessa. Ensi kevääseen mennessä pitäisi olla kasassa koko setti eri-ikäisten ohjeellisista harjoitusmääristä ja harjoitteista keskittyen etenkin ampumaharjoitteluun ja ampumahiihdon erityisvaatimuksiin.

Aktiivinen seura – ja aluetoiminta tulevaisuuden menestyksen turvaaja

 Liiton valmennusryhmät ja niissä tapahtuva valmennustoiminta ovat merkittävässä roolissa kv. kilpailutoiminnassa menestymisessä. Lajin pitkäjänteinen kehitys perustuu kuitenkin seuratoimintaan ja sen onnistumiseen.

Uusien harrastajien saaminen mukaan ja heidän perusvalmiuksien kehittäminen seurojen harjoituksissa ovat huipputärkeä osa lajin valmennuksen kokonaisjärjestelmää. Liiton valmentajakoulutus on viime vuosina ollut varsin heppoisella tasolla ja valmennusvaliokunnan tavoite on saada tilanteeseen korjausta mahdollisimman pian.

Seurojen valmennustyön rinnalla on tärkeää lisätä seurojen välistä alueellista yhteistyötä. Pohjanmaalla toimiva EPAH on tietysti malliesimerkki seurojen yhteistyön voimasta, mutta on ollut hieno havaita tämän tyyppisen seurojen keskenään luoman aluetoiminnan lisääntymistä muuallakin. Alueellisesti yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan.

Ilolla olen myös seurannut AN-tiimin leiritoiminnan jatkumista huolimatta Askon poismenosta. Hienoa, että tämä arvokas liiton valmennusryhmien ulkopuolelle jääneiden tueksi rakennettu leiritystoiminta jatkuu. Silläkin on tärkeä rooli ampumahiihdon valmennusjärjestelmässä.

Iso valmennusjärjestelmään liittyvä kehityshaave on ampumahiihdon akatemian toiminnan laajeneminen etelään. Tämä vaatii oppilaitosta, joka on kiinnostunut akatemiavalmennuksen käynnistämisestä sekä lähistöllä olevaa ampumahiihdon harjoittelupaikkaa. Löytyisikö Lahden seudulta intoa asian eteenpäinviemiseen?

Aateli Race-viikko tulossa  

Juhannuksen jälkeen kaikki liiton ryhmät kuten myös hiihtoliiton valmennusryhmät leireilevät Vuokatissa. Viikon ohjelmassa on normaalin leiriharjoittelun lisäksi Vuokatinvaaran nousuun huipentuva Aateli Race sekä parikin valmennusta- ja tutkimusta käsittelevää seminaaria. Tulkaahan ihmeessä paikalle katsomaan miten ampumahiihtäjämme haastavat maastohiihtäjiä ja toisaalta ilmaiset seminaarit tarjoavat oivan mahdollisuuden verkostoitua muiden valmentajien kanssa ja päivittää valmennusosaamista.

Olympiakausi on saatu hienosti alkuun. Tästä on hyvä jatkaa vahvojen ja osaavien valmentajaresurssien ohjauksessa kohti talven koitoksia. Myös seuratasolla tekeminen kehittyy oikeaan suuntaan. Kiitokset siitä kuuluu teille. Tekemisen iloa kaikille ampumahiihdon parissa toimiville.

Ampumahiihtoterveisin

Petri Rolig

Varapuheenjohtaja ja valmennusvaliokunnan puheenjohtaja

Suomen Ampumahiihtoliitto

Leiritysmahdollisuus Valko-Venäjällä nuorten urheilijoiden ryhmälle – ilmoitukset 21.6. mennessä

Kiinnostuneet ryhmät voivat ilmoittautua 21.6. mennessä.

Suomen Ampumahiihtoliiton ja Valko-Venäjän ampumahiihtoliiton viime vuonna solmiman yhteistyösopimuksen myötä tarjotaan nuorten urheilijoiden ryhmälle mahdollisuutta pitää valmentautumisleiri kesällä tai syksyllä Valko-Venäjällä. Yhteistyöhön sisältyy 10 urheilijan ja 2 valmentajan ylläpito maksimissaan kymmenen vuorokauden ajan joko Novopolotskin tai Raubichin ampumahiihtokeskuksessa.

Novopolotsk on Valko-Venäjän nuorten maajoukkueen harjoittelukeskus, jossa on muun muassa 2,5km rullarata ja 24 paikkainen ampumarata. Keskus sijaitsee 250km päässä Minskin lentokentältä, majoittuminen on ampumahiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä. Lisätietoa videoiden muodossa tästä linkistä.

Raubichin ampumahiihtokeskus on ammattiurheilijoille suunnattu keskus, jossa on muun muassa 36 paikkainen sähköistetty ampumarata sekä 10 paikkainen sisäampumarata. Se sijaitsee 30km päässä Minskin lentokentältä, ja majoitus on noin 200m ampumahiihtokeskukselta.

Leiristä kiinnostuneet ryhmät voivat ilmaista kiinnostuksensa ja leiritykselle sopivan ajanjakson Jouni Kinnuselle – jouni.kinnunen(a)biathlon.fi / 046 878 2208. Kustannettavaksi jää matkustus ja mahdolliset 10+2 kiintiön ylittävät urheilijat ja valmentajat sekä 10 vuorokauden yli menevät päivät.

Vuoden 2018 ampumahiihdon SM-kilpailut

 

(päivitetty 16.6.2017)
Suomen Ampumahiihtoliitto on vahvistanut kauden 2017-2018 osalta SM-kilpailujen päivämäärät ja kilpailtavat matkat. Ampumahiihdon SM-kilpailukalenterin muodostamisessa on huomioitu ampumahiihdon kansainväliset arvokilpailut. Lisäksi on pyritty välttämään päällekkäisyyksiä mm. maastohiihdon SM-kilpailujen kanssa. Kiitokset kilpailunjärjestäjille yhteistyöstä kilpailupäivämäärien kanssa.

Suomen Ampumahiihtoliitto on vahvistanut vuoden 2018 SM-kilpailut seuraavasti:

Nuorten SM-kilpailut:

10.-11.2.2018  normaalimatka ja yhteislähtö, Lahden Hiihtoseura

Veteraanien SM-kilpailut:

23.-25.2..2018 viestit, pikamatka ja yhteislähtö, Mikkelin Hiihtäjät  HUOM. Muuttunut päivämäärä.

SM-kilpailut Yleinen+nuoret:

31.3.-2.4.2018 viestit, pikamatka ja yhteislähtö(yleinen), Kontiolahden Urheilijat

Lisäksi kesän 2018 SM-kilpailupaikkakunnat ovat:

Ampumajuoksu, Oulu

Rulla-ampumahiihto, Imatra

Päivämäärät tarkentuvat mahdollisimman pian.

Nuorten Suomi-Ruotsi-maaottelu

Maaottelu järjestetään viikolla 10 Ruotsin Sollefteåssa Swe-cupin yhteydessä. Maaottelu on tarkoitettu alle 15v-ja alle 17-sarjojen urheilijoille.
Lisätietoja maaottelusta myöhemmin.